Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy Puck pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od września 2019 r. do sierpnia 2020 r.
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy Puck pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od września 2019 r. do sierpnia 2020 r.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie następujące artykuły spożywcze:
- Artykuły warzywne i owocowe:
- groszek z marchewką 3,2 kg,
- fasola biała 3,2 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,80 kg,
- sok jabłkowy klarowny 4l;
- Artykuły skrobiowe:
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,
- ryż biały 3 kg,
- kasza gryczana 1,5 kg,
- herbatniki maślane 0,8 kg;
- Artykuły mleczne:
- mleko UHT 7 l,\
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg;
- Artykuły mięsne:
- szynka drobiowa 2,7 kg,
- szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,
- pasztet wieprzowy 0,48 kg,
- filet z makreli w oleju 1,53 kg;
- Cukier:
- cukier biały 4 kg;
- Tłuszcze
- olej rzepakowy 4 l;
- Dania gotowe:
- gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg.
- Artykuły warzywne i owocowe:
- Pomoc żywnościowa trafiła do 535 osób w 216 rodzinach z terenu gminy Puck znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, w tym 27 osób w 24 rodzinach objętych kwarantanną.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym 26,56211 ton żywności w formie 3539 paczek żywnościowych.
- W ramach Podprogramu 2019 dla 52 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono w ramach działań towarzyszących 4 warsztaty edukacyjne w następującym zakresie:
- kulinarne - 2 spotkania dla 26 uczestników,
- dietetyczne - 2 spotkania dla 26 uczestników,