Archiwalna Strona GOPS Puck
zaloguj siê   |    mapa strony   |
RSS
SmodCMS

PODPROGRAM 2019

 

PODSUMOWANIE REALIZACJI PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA
2014 – 2020 – PODPROGRAM 2019 W GMINIE PUCK

 

1.      Gminny OÅ›rodek Pomocy SpoÅ‚ecznej w Pucku przy wspóÅ‚pracy ze ZwiÄ…zkiem StowarzyszeÅ„ Bank Å»ywnoÅ›ci w TrójmieÅ›cie realizowaÅ‚ Program Operacyjny Pomoc Å»ywnoÅ›ciowa Podprogram 2019, wspóÅ‚finansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej PotrzebujÄ…cym, którego celem byÅ‚o zapewnienie najuboższym mieszkaÅ„com gminy Puck pomocy żywnoÅ›ciowej oraz uczestnictwa w dziaÅ‚aniach w ramach Å›rodków towarzyszÄ…cych w okresie od wrzeÅ›nia 2019 r. do sierpnia 2020 r.

2.      Osoby potrzebujÄ…ce otrzymaÅ‚y bezpÅ‚atnie nastÄ™pujÄ…ce artykuÅ‚y spożywcze:

1)      ArtykuÅ‚y warzywne i owocowe:

a)      groszek z marchewkÄ… 3,2 kg,

b)      fasola biaÅ‚a 3,2 kg,

c)       koncentrat pomidorowy 1,12 kg,

d)      buraczki wiórki 1,05 kg,

e)      powidÅ‚a Å›liwkowe 1,80 kg,

f)       sok jabÅ‚kowy klarowny 4l;

2)      ArtykuÅ‚y skrobiowe:

a)      makaron jajeczny 4,5 kg,

b)      makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,

c)       ryż biaÅ‚y 3 kg,

d)      kasza gryczana 1,5 kg,

e)      herbatniki maÅ›lane 0,8 kg;

3)      ArtykuÅ‚y mleczne:

a)      mleko UHT 7 l,

b)      ser podpuszczkowy dojrzewajÄ…cy 2 kg;

4)      ArtykuÅ‚y miÄ™sne:

a)      szynka drobiowa 2,7 kg,

b)      szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,

c)       pasztet wieprzowy 0,48 kg,

d)      filet z makreli w oleju 1,53 kg;

5)      Cukier:

a)      cukier biaÅ‚y 4 kg;

6)      TÅ‚uszcze

a)      olej rzepakowy 4 l;

7)      Dania gotowe:

a)      goÅ‚Ä…bki w sosie pomidorowym 1,7 kg.

3.      Pomoc żywnoÅ›ciowa trafiÅ‚a do 535 osób w 216 rodzinach z terenu gminy Puck znajdujÄ…cych siÄ™ w trudnej sytuacji życiowej, w tym 27 osób w 24 rodzinach objÄ™tych kwarantannÄ….

4.      WydaliÅ›my osobom potrzebujÄ…cym 26,56211 ton żywnoÅ›ci w formie 3539 paczek żywnoÅ›ciowych.

5.      W ramach Podprogramu 2019 dla 52 osób korzystajÄ…cych z pomocy żywnoÅ›ciowej przeprowadzono w ramach dziaÅ‚aÅ„ towarzyszÄ…cych 4 warsztaty edukacyjne w nastÄ™pujÄ…cym zakresie:

-        kulinarne - 2 spotkania dla 26 uczestników,

-        dietetyczne - 2 spotkania dla 26 uczestników,

 

_____________________________________________________________________

Program Operacyjny Pomoc Å»ywnoÅ›ciowa 2014 – 2020 jest wspóÅ‚finansowany

                    z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej PotrzebujÄ…cym

...................................................................................................................

W zwi�zku z aktualizacj� Wytycznych Instytucji Zarz�dzaj�cej dotycz�cych realizacji POP� Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020 dotycz�cej usprawniania  realizacji dystrybucji w�ród osób potrzebuj�cych, wprowadzono nast�puj�ce zasady postepowania w okresie zagro�enia  epidemiologicznego zwi�zanego z COVID-19.

1.       Dopuszcza si� zmian� terminów dostaw poszczególnych artyku�ów spo�ywczych do magazynów organizacji partnerskich i terminów ich dystrybucji w celu dostosowania do bie��cych mo�liwo�ci organizacji partnerskich.

2.       W celu minimalizacji ryzyka zaka�enia, zaleca si� kwalifikowanie przez OPS/OPL osób najbardziej potrzebuj�cych do pomocy �ywno�ciowej na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dost�pnych �rodków komunikacji elektronicznej. Pracownik o�rodka pomocy spo�ecznej, a w przypadku osób bezdomnych tak�e przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie lub za po�rednictwem przedstawiciela innej placówki, wype�nia formularz skierowania, zgodnie z wzorem w za��czniku nr 5.1 lub formularz o�wiadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1 do Wytycznych IZ. Podpisany formularz przekazuje si� w formie elektronicznej lub innej dost�pnej formie do w�a�ciwej organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udost�pnia �ywno�� osobie zakwalifikowanej.

3.       W przypadku tymczasowego zawieszenia dzia�alno�ci organizacji wydaj�cych posi�ki, osobom zakwalifikowanym do pomocy �ywno�ciowej w formie posi�ku, zaleca si� udost�pnia� pomoc na wynos lub w formie paczek �ywno�ciowych.

4.       W przypadku osób bezdomnych, dopuszcza si� zwi�kszenie liczby opakowa� artyku�ów spo�ywczych, odpowiednio do potrzeb tych osób i mo�liwo�ci OPR/OPL. Osoby bezdomne zg�aszaj�ce si� do programu w okresie epidemiologiczny nale�y zakwalifikowa� na podstawie za��cznika nr 6.1.

5.       Przedstawiciele placówek, w których przebywaj� osoby bezdomne, takich jak: schroniska, noclegownie, hospicja itp. Nie nale��cych do sieci organizacji partnerskich w ramach POP�, mog� w imieniu osoby/osób bezdomnych wype�nia� i przekazywa� o�wiadczenia bezpo�rednio do organizacji partnerskich, jak równie� odbiera� paczki z �ywno�ci� i przekazywa� je osobom bezdomnym. Do odbioru paczki z �ywno�ci� z OPL uprawnieni s� tak�e funkcjonariusze s�u�b takich jak m.in. WOT, Stra� Miejska lub Ochotnicza Stra� Po�arna.

6.       Prowadz�c dystrybucj� �ywno�ci nale�y stosowa� �rodki ostro�no�ci i stosowa� si� do bie��cych zalece� s�u�b sanitarnych.

7.       Osoba wydaj�ca �ywno��/dostarczaj�ca �ywno�� osobie uprawnionej zaznacza w formularzu stanowi�cym za��cznik nr 2 do Wytycznych IZ jakie artyku�y spo�ywcze zosta�y dostarczone i potwierdza podpisem wydanie artyku�ów.

8.       Je�li pomoc �ywno�ciowa zosta�a dostarczona przez pracowników innych instytucji lub s�u�b ni� organizacje partnerskie, list� wydanych artyku�ów spo�ywczych nale�y przekaza� w�a�ciwej organizacji partnerskiej.

9.       Dzia�ania towarzysz�ce w okresie zagro�enia epidemiologicznego zosta�y zawieszone.

 

**************************************************************************************************

 

Program Operacyjny Pomoc �ywno�ciowa 2014-2020 [POP�] wspó�finansowanego ze �rodków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj�cym.

PO P� przyczynia� si� b�dzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwi�kszenie bezpiecze�stwa �ywno�ciowego osób najbardziej potrzebuj�cych i realizacj� dzia�a� na rzecz w��czenia spo�ecznego.

Pomoc w ramach PO P� kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mog� zapewni� sobie/rodzinie odpowiednich produktów �ywno�ciowych (posi�ków) i dlatego te� trafia� b�dzie do ograniczonej liczby osób znajduj�cych si� w najtrudniejszej sytuacji (okre�lonej przes�ankami z art. 7 ustawy o pomocy spo�ecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej warto�ci odpowiedniego kryterium dochodowego okre�lonego w tej ustawie), stanowi�c systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana b�dzie w postaci artyku�ów spo�ywczych lub posi�ków, które b�d� przekazywane osobom najbardziej potrzebuj�cym bezp�atnie.

 

Organizacje realizuj�ce proces dystrybucji artyku�ów spo�ywczych w�ród osób najbardziej potrzebuj�cych zobowi�zane s� prowadzi� dzia�ania w ramach �rodków towarzysz�cych maj�ce na celu w szczególno�ci:

  1. w��czenie osób do�wiadczaj�cych deprywacji materialnej w funkcjonowanie spo�eczno�ci lokalnych,
  2. pomoc towarzysz�c� niezb�dn� do zaspokajania podstawowych potrzeb �yciowych osób korzystaj�cych z pomocy �ywno�ciowej (z wy��czeniem pomocy rzeczowej),
  3. wzmacnianie samodzielno�ci i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Poza powy�szymi dzia�aniami realizowanymi w ramach dzia�a� statutowych organizacji, prowadzone b�d� równie� dzia�ania wspó�finansowane ze �rodków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj�cym w formie:

1. warsztatów kulinarnych dla ró�nych grup pokoleniowych z udzia�em ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazuj�cych ró�ne mo�liwo�ci przygotowania potraw i wykorzystania artyku�ów spo�ywczych,

2. warsztatów dietetycznych i dotycz�cych zdrowego �ywienia,

3. programów edukacyjnych maj�cych na celu zapoznanie z zasadami zdrowego od�ywiania i przeciwdzia�ania marnowaniu �ywno�ci,

4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji bud�etu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzgl�dnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów �ywno�ciowych),

5. inne dzia�ania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, maj�ce na celu w��czenie spo�eczne najbardziej potrzebuj�cych wynikaj�ce z potrzeb zg�aszanych przez uczestników bior�cych udzia� w programie POP�.

 Dodatkowo, ka�da z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki �ywno�ci) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków  ï¿½ywno�ci) we wspó�pracy z o�rodkami pomocy spo�ecznej (OPS) zobowi�zana jest:

1. dostarcza� odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mog� skorzysta� z dzia�a� w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebuj�cym w korzystaniu z takich dzia�a�,

2. wspó�pracowa� z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystaj�cym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji spo�ecznej,

3. ocenia� w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby obj�te pomoc� �ywno�ciow� wymagaj� wsparcia aktywizacyjnego oraz informowa� odbiorców ko�cowych o mo�liwo�ciach uzyskania takiego wsparcia ze �rodków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o mo�liwo�ci uczestnictwa w konkretnych projektach),

4. kierowa� osoby zg�aszaj�ce ch�� korzystania z pomocy �ywno�ciowej do OPS celem oceny w zakresie mo�liwo�ci obj�cia wsparciem aktywizacyjnym.

Pomoc �ywno�ciowa jest dystrybuowana z Banków �ywno�ci  [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji  Partnerskich Lokalnych – OPL].


 

**************************************************************************************************

 

WYDAWANIE �YWNO�CI PRZEZ GOPS W PUCKU W RAMACH POP� W KWIETNIU 2020 r.

W zwi�zku z ograniczeniem ryzyka zaka�enia koronawirusem SARS-CoV-2 informujemy, �e wydawanie �ywno�ci w ramach Programu POP� w kwietniu 2020 r. nast�pi poprzez bezpo�rednie dostarczenie paczek �ywno�ciowych do domów beneficjentów przez �o�nierzy Wojsk Obrony Terytorialnej w dniach 28 kwietnia i 4 maja 2020 r.

Osoby których w tych dniach nie b�dzie w domach, zostan� poinformowane telefonicznie o sposobie odbioru �ywno�ci.

****************************************************************************************************8

PROGRAM OPERACYJNY POMOC �YWNO�CIOWA 2014-2020

JEST WSPÓ�FINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJ�CYM

PODROGRAM 2019

 

Gminny O�rodek Pomocy Spo�ecznej w Pucku po raz czwarty przyst�pi� do wspó�pracy ze Zwi�zkiem Stowarzysze� Bank �ywno�ci w Trójmie�cie w zakresie realizacji dostaw �ywno�ci oraz dzia�a� towarzysz�cych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc �ywno�ciowa 2014-2020 – Podprogram 2019 wspó�finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj�cym. W ramach realizacji Programu w latach 2016 - 2019 O�rodek przekaza� swoim klientom 65,8 ton �ywno�ci.

Pierwsza dostawa w ramach Podprogramu 2019 b�dzie dystrybuowana 29 stycznia 2020 r.

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najubo�szym mieszka�com Polski pomocy �ywno�ciowej oraz uczestnictwa w dzia�aniach w ramach �rodków towarzysz�cych w okresie  grudzie� 2019 – lipiec 2020,  a jej celami szczegó�owymi s�:

a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy �ywno�ciowej sk�adaj�cej si� z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO P�,

b) racjonalne zagospodarowanie artyku�ów spo�ywczych otrzymanych z OPO oraz z innych �róde�, na potrzeby udzielania pomocy �ywno�ciowej osobom najbardziej potrzebuj�cym,

c) przekazanie artyku�ów spo�ywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy �ywno�ciowej zgodnie z zasadami PO P�,

d) prowadzenie dzia�a� w ramach �rodków towarzysz�cych w�ród osób najbardziej potrzebuj�cych zakwalifikowanych do obj�cia pomoc� �ywno�ciow�, maj�cych na celu w��czenie spo�eczne.

OKRES DYSTRYBUCJI �YWNO�CI:  grudzie� 2019 – lipiec 2020

Pomoc �ywno�ciowa dystrybuowana jest przez Banki �ywno�ci w Trójmie�cie  [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa pomorskiego, która przekazuje �ywno�� bezpo�rednio do osób potrzebuj�cych.

 KRYTERIA KWALIFIKOWALNO�CI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

1. Pomoc w ramach POP� kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mog� zapewni� sobie/rodzinie odpowiednich produktów �ywno�ciowych (posi�ków) i dlatego te� trafia� b�dzie do ograniczonej liczby osób znajduj�cych si� w najtrudniejszej sytuacji �yciowej (okre�lonej przes�ankami z art. 7 ustawy o pomocy spo�ecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej warto�ci odpowiedniego kryterium dochodowego okre�lonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniaj�cego do skorzystania z pomocy spo�ecznej,  tj. 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodaruj�cej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowi�c systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana b�dzie w postaci artyku�ów spo�ywczych lub posi�ków, które b�d� przekazywane osobom najbardziej potrzebuj�cym bezp�atnie.

2. Sposób kwalifikacji:

  • OPS b�d� wydawa� osobom potrzebuj�cym skierowania do otrzymania pomocy �ywno�ciowej  lub przekazywa� OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POP�, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mog� w swoich siedzibach przyjmowa� o�wiadczenia od osób kwalifikuj�cych si� do przyznania pomocy �ywno�ciowej. O�wiadczenia wraz z wype�nionym  skierowaniem  przekazywane b�d� do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalno�� do przyznania pomocy;

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKU�ÓW SPO�YWCZYCH:

Pomoc �ywno�ciowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebuj�cym za po�rednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artyku�ów spo�ywczych w formie paczek �ywno�ciowych lub posi�ków.

1. Zestaw roczny artyku�ów spo�ywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artyku�y spo�ywcze w ��cznej ilo�ci ok 50 kg w tym:

     1. Artyku�y warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewk� 3,2 kg,

2) fasola bia�a 3,2 kg,

3) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,

4) buraczki wiórki 1,05 kg,

5) powid�a �liwkowe 1,80 kg,

6) sok jab�kowy klarowny 4 l,

2. Artyku�y skrobiowe:

1) makaron jajeczny 4,5 kg,

2) makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,

3) ry� bia�y 3 kg,

4) kasza gryczana 1,5 kg,

5) herbatniki ma�lane 0,8 kg,

3. Artyku�y mleczne:

1) mleko UHT 7 l,

2) ser podpuszczkowy dojrzewaj�cy 2 kg,

4.  Artyku�y mi�sne:

1) szynka drobiowa 2,7 kg,

2) szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,

3) pasztet wieprzowy 0,48 kg,

4) filet z makreli w oleju 1,53 kg,

5.  Cukier

1) cukier bia�y 4 kg,

6. T�uszcze

1) olej rzepakowy 4 l,

7.  Dania gotowe

1) go��bki w sosie pomidorowym 1,7 kg.

2.  Paczka �ywno�ciowa  to minimum kilka artyku�ów spo�ywczych [co najmniej 3]  z ró�nych grup towarowych  wydawanych jednorazowo.

3. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy �ywno�ciowej zg�aszaj�cych si� w trakcie realizacji Podprogramu 2019 jest wi�ksza ni� do danej OPR/OPL b�dzie wi�ksza ni� planowana, Instytucja Zarz�dzaj�ca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie wi�cej jednak�e ni� do 80% jego ca�kowitej ilo�ci (tj. do ok. 40,3kg). W zestawie nale�y w miar� mo�liwo�ci uwzgl�dni� produkty ze wszystkich 7 grup artyku�ów spo�ywczych

4. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby �ywno�ciowe  mo�na zmieni� artyku� spo�ywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwi�kszy� liczb� opakowa�.

5. W przypadku rodzin z dzie�mi dopuszcza si� zwi�kszenie liczby opakowa� artyku�ów spo�ywczych do potrzeb rodzin .

6. �ywno�� jest wydawana osobom potrzebuj�cym  w ramach POP� nieodp�atnie.

SK�ADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJ�CE:

Ka�da osoba potrzebuj�ca ma prawo z�o�enia skargi dotycz�cej sposobu dystrybucji  �ywno�� do lokalnego Banku �ywno�ci, nast�pnie do  Federacji Polskich Banków �ywno�ci z siedzib� w Warszawie albo do Instytucji Zarz�dzaj�cej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Spo�ecznej. 

DZIA�ANIA TOWARZYSZ�CE:

Dzia�ania realizowane przez Bank �ywno�ci na rzecz podopiecznych OPL, przy wspó�pracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania �ywno�ci;
  • inne dzia�ania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, maj�ce na celu w��czenie spo�eczne najbardziej potrzebuj�cych.

Dzia�ania realizowane s� w siedzibie organizacji bior�cej udzia� w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizacj� na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy �ywno�ciowej, w pobli�u ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajduj� si� na stronach internetowych Banków �ywno�ci.

Dzia�ania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • w��czenie osób do�wiadczaj�cych deprywacji materialnej w funkcjonowanie spo�eczno�ci lokalnych, np.: zaj�cia aktywizuj�ce i wspólne inicjatywy na rzecz spo�eczno�ci lokalnej, zmierzaj�ce do wyj�cia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla ró�nych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dzie�mi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysz�ca niezb�dna do zaspokajania podstawowych potrzeb �yciowych – osób korzystaj�cych z pomocy �ywno�ciowej (z wy��czeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagro�onych wykluczeniem spo�ecznym.

Do udzia�u w dzia�aniach towarzysz�cych ma prawo ka�da osobaktóra otrzyma�a skierowanie z OPS do odbioru wsparcia �ywno�ciowego w ramach POP� – ale nie znaczy to, �e ka�da osoba musi z nich skorzysta�. Konieczna jest wspó�praca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb obj�cia wsparciem dzia�aniami osób, które korzystaj� z POP�. Dzia�ania nie mog� si� pokrywa� z dzia�aniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale musz� by� z nimi komplementarne.

Archiwalna Strona