PODPROGRAM 2016
27.07.2017
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ¯YWNO¦CIOWA 2014 - 2020
PODPROGRAM 2016 – EFEKTY
-
W ramach POP¯ Podprogram 2016, który by³ realizowany w okresie od lutego do czerwca 2017 Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku wspó³pracowa³ ze Zwi±zkiem Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci z w Trójmie¶cie.
-
Program by³ skierowany do osób potrzebuj±cych, o niskich dochodach, do których trafi³y takie produkty jak: (na jedn± osobê) makaron jajeczny 5 kg, ry¿ bia³y 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewaj±cy 2,4 kg, groszek z marchewk± 3,20 kg, fasola bia³a 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powid³a ¶liwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier bia³y 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
-
Za naszym po¶rednictwem pomoc ¿ywno¶ciowa trafi³a do 350 osób znajduj±cych siê w trudnej sytuacji ¿yciowej.
-
Wydali¶my osobom potrzebuj±cym:
- 17,2 ton ¿ywno¶ci;
- w formie 1400 paczek ¿ywno¶ciowych.
-
W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystaj±cy z pomocy ¿ywno¶ciowej uczestniczyli w dzia³aniach towarzysz±cych. W ramach tych dzia³añ uczestniczyli¶my ³±cznie w 3 warsztatach edukacyjnych, w których udzia³ wziê³o 37 osób.
- Rodzaje warsztatów:
- kulinarne - 3 spotkania dla 37 uczestników.
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 – 2020 jest wspó³finansowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
**********************************************************************************************************************
01.06.2017
KOLEJNA DOSTAWA ¯YWNO¦CI W GMINIE PUCK
ORAZ DZIA£ANIA TOWARZYSZ¡CE W FORMIE
WARSZTATÓW KULINARNO DIETETYCZNYCH
Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku rozdysponowa³ w¶ród beneficjentów Programu Operacyjnego Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 - 2020 – Podprogram 2016 wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym kolejn± transzê ¿ywno¶ci. By³a to ostatnia dostawa w ramach Podprogramu 2016. Nastêpna dostawa w ramach Podprogramu 2017 bêdzie w pa¼dzierniku br.
W ramach realizacji Programu, Zwi±zek Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie przy wspó³pracy z GOPS w Pucku, jako dzia³ania towarzysz±ce, w dniu 22 maja zorganizowa³ dla beneficjentów bezp³atne warsztaty z zakresu ¿ywno¶ci i ¿ywienia. Warsztaty przeprowadzi³ Janusz Arrasz, znany trójmiejski propagator zdrowego ¿ywienia, który anga¿uj±c uczestników spotkania przygotowa³ kilka zdrowych i smacznych potraw z artyku³ów ¿ywno¶ciowych, które beneficjenci otrzymujê w ramach Programu. Na przyk³adach pokaza³ jak zdrowo, tanio i smacznie mo¿na ¿ywiæ rodzinê wracaj±c do receptur naszych przodków. Ciekawo¶æ wzbudzi³y przyk³ady jak unikn±æ ekonomicznych pu³apek przy zakupie zdrowych produktów, które mo¿na za niewielkie ¶rodki finansowe przygotowaæ we w³asnym zakresie. Celem warsztatów by³o podniesienie wiedzy i umiejêtno¶ci na temat znaczenia prawid³owego ¿ywienia dla stanu zdrowia beneficjentów i ich rodzin oraz przeciwdzia³anie marnowaniu ¿ywno¶ci, jako elementu zmniejszania ubóstwa i wykluczenia spo³ecznego. Dodatkowym celem dzia³ania by³o wzmocnienie samodzielno¶ci i kompetencji beneficjentów w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. W warsztatach wziê³o udzia³ 44 beneficjentów, którzy byli bardzo zadowoleni z uzyskanej wiedzy i wykazywali chêæ dalszego uczestnictwa w podobnych przedsiêwziêciach.
£±cznie w ramach Podprogramu 2016 ¿ywno¶æ otrzyma³o 350 osób. Ka¿dy cz³onek ze 122 zakwalifikowanych rodzin otrzyma³ 49 kg produktów ¿ywno¶ciowych.
W roz³adunku 4 dostaw pomogli stra¿acy z Ochotniczej Stra¿y Po¿arnej w Darzlubiu. Panowie roz³adowali ³±cznie 17.167 kg ¿ywno¶ci, za co nale¿± im siê szczególne podziêkowania.
Skompletowaniem oraz dystrybucj± paczek ¿ywno¶ciowych zajmowali siê pracownicy socjalni GOPS, którzy równie¿ musieli powy¿szy tona¿ wydaæ klientom. Dla pracowników GOPS najwiêkszym podziêkowaniem jest zadowolenie klientów.
Osoby chc±ce wzi±æ udzia³ w Podprogramie 2017, którego realizacja rozpocznie siê od pa¼dziernika 2017 r., mog± zg³aszaæ siê do pracowników socjalnych GOPS w Pucku, którzy przeprowadz± weryfikacjê danej rodziny do udzia³u w Projekcie. (tel. 58 675 46 77, 79, 81).
Kryteria kwalifikowalno¶ci okre¶lone w art. 7 ustawy o pomocy spo³ecznej spe³niaj± rodziny, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniaj±cego do skorzystania z pomocy spo³ecznej, tj. 1.268 z³ dla osoby samotnie gospodaruj±cej i 1.028 z³ dla osoby w rodzinie.
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 – 2020 jest wspó³finansowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
**************************************************************************************************************************
28.03.2017
KOLEJNA DOSTAWA ¯YWNO¦CI W GMINIE PUCK
Do Gminnego O¶rodka Pomocy Spo³ecznej w Pucku dotar³a druga dostawa ¿ywno¶ci w ramach Programu Operacyjnego Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 - 2020 – Podprogram 2016 wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
Tym razem dostawa jest podwójna i ka¿dy cz³onek ze 121 zakwalifikowanych rodzin otrzyma 16 kg produktów ¿ywno¶ciowych. Tym razem dostawa obejmuje 14 nastêpuj±cych produktów: makaron jajeczny, ry¿ bia³y, herbatniki, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewaj±cy, groszek z marchewk±, fasola bia³a, koncentrat pomidorowy, powid³a ¶liwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier bia³y, olej rzepakowy.
W roz³adunku prawie 6 ton produktów pomogli tak jak przy pierwszej dostawie stra¿acy z Ochotniczej Stra¿y Po¿arnej w Darzlubiu.
Skompletowaniem oraz dystrybucj± paczek ¿ywno¶ciowych zajmuj± siê pracownicy socjalni GOPS.
Wydawanie ¿ywno¶ci odbywa siê w pomieszczeniu gospodarczym przy siedzibie Gminnego O¶rodka Pomocy Spo³ecznej w Pucku, ul. 10 Lutego 38, o czym osoby zakwalifikowane do Projektu zosta³y poinformowane.
Osoby które nie zosta³y zakwalifikowane do Podprogramu 2016, a chc±ce wzi±æ udzia³ w kolejnym Podprogramie 2017, którego realizacja rozpocznie siê od pa¼dziernika 2017 r., mog± zg³aszaæ siê do pracowników socjalnych GOPS w Pucku, którzy po sprawdzeniu kwalifikowalno¶ci do udzia³u w Programie ujm± je na li¶cie odbiorców (tel. 58 675 46 77, 79, 81).
Kryteria kwalifikowalno¶ci okre¶lone w art. 7 ustawy o pomocy spo³ecznej spe³niaj± rodziny, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniaj±cego do skorzystania z pomocy spo³ecznej, tj. 1.268 z³ dla osoby samotnie gospodaruj±cej i 1.028 z³ dla osoby w rodzinie.
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 – 2020 jest wspó³finansowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
***********************************************************************************************************************************
Podprogram 2016 zaplanowany zosta³ do czerwca 2017 roku.
Dystrybucja w postaci paczek ¿ywno¶ciowych, prowadzona bêdzie w¶ród osób najbardziej potrzebuj±cych, spe³niaj±cych kryteria kwalifikowalno¶ci okre¶lone w art. 7 ustawy o pomocy spo³ecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniaj±cego do skorzystania z pomocy spo³ecznej, tj. 1.268 z³ dla osoby samotnie gospodaruj±cej i 1.028 z³ dla osoby w rodzinie.
W Podprogramie 2016 z pomocy skorzysta 350 osób spe³niaj±cych te kryteria – klientów GOPS. Skierowaniami oraz dystrybucj± zajmuj± siê pracownicy socjalni Gminnego O¶rodka Pomocy Spo³ecznej w Pucku.
Pierwsze wydawanie ¿ywno¶ci nast±pi w dniach 24 i 27 lutego br. w pomieszczeniu gospodarczym przy siedzibie Gminnego O¶rodka Pomocy Spo³ecznej w Pucku, ul. 10 Lutego 38, o czym osoby zakwalifikowane do Projektu zosta³y poinformowane.
O¶rodek bêdzie informowa³ na bie¿±co o kolejnych terminach wydawania ¿ywno¶ci.
Lista osób uprawnionych bêdzie weryfikowana okresowo, skierowania s± wystawiane na ca³y okres trwania Podprogramu. Wydawanie ¿ywno¶ci w ramach Programu zaplanowane jest równomiernie w ca³ym okresie trwania Podprogramu (w odstêpach miesiêcznych).
W ramach Programu planowane s± dzia³ania towarzysz±ce dla uczestników. Prowadzone bêd± w formie warsztatów dietetyczno - kulinarnych dla ró¿nych grup pokoleniowych z udzia³em ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków, pokazuj±cych ró¿ne mo¿liwo¶ci przygotowania potraw i wykorzystania artyku³ów spo¿ywczych, z uwzglêdnieniem zdrowego ¿ywienia i przeciwdzia³ania marnowaniu ¿ywno¶ci, jak równie¿ w formie warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji bud¿etu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzglêdnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów ¿ywno¶ciowych).
Osoby które nie zosta³y zakwalifikowane do Podprogramu 2016, a chc±ce wzi±æ w nim udzia³, mog± zg³aszaæ siê do pracowników socjalnych GOPS w Pucku, którzy po sprawdzeniu kwalifikowalno¶ci do udzia³u w Programie ujm± je na li¶cie rezerwowej (tel. 58 675 46 77, 79, 81).
Dostêpne w Podprogramie artyku³y spo¿ywcze:
16 produktów – artyku³y skrobiowe (makaron jajeczny, ry¿ bia³y, herbatniki), artyku³y mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewaj±cy), artyku³y owocowe i warzywne (groszek z marchewk±, koncentrat pomidorowy, fasola bia³a, powid³a ¶liwkowe), artyku³y miêsne (gulasz wieprzowy z warzywami, szynka drobiowa, filet z makreli w oleju, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy), cukier, olej rzepakowy.
£±czna waga zestawu – 49,05 kg
Ka¿da osoba potrzebuj±ca ma prawo z³o¿enia skargi dotycz±cej sposobu dystrybucji ¿ywno¶ci do:
Banku ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie, Al. Hallera 239, 80-502 Gdañsk; tel. 58 325 24 48 (kierownik projektu: Anna Kobiela-Kanaan)
lub
Federacji Polskich Banków ¯ywno¶ci, Al. Jerozolimskie 30 lok.8, 00-024 Warszawa; tel.22/654-64-00
lub
Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Spo³ecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa.
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 – 2020 jest wspó³finansowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
***************************************************************************************************************************************
POODPROGRAM 2016
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ¯YWNO¦CIOWA 2014 – 2020
Informujemy, ¿e Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku od lutego 2017 r. rozpocz±³ wspó³pracê ze Zwi±zkiem Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie w zakresie realizacji dostawy ¿ywno¶ci oraz dzia³añ towarzysz±cych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014-2020 – Podprogram 2016 wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
*****************************************************************************************************************************