PODPROGRAM 2018
17.05.2019 r.
PODSUMOWANIE REALIZACJI PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ¯YWNO¦CIOWA
2014 – 2020 – PODPROGRAM 2018 W GMINIE PUCK - EFEKTY
1. Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku z terenu województwa pomorskiego przy wspó³pracy ze Zwi±zkiem Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie realizowa³ Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa Podprogram 2018 wspó³finasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym, którego celem by³o zapewnienie najubo¿szym mieszkañcom Polski pomocy ¿ywno¶ciowej oraz uczestnictwa w dzia³aniach w ramach ¶rodków towarzysz±cych w okresie od wrze¶nia 2018 r. do czerwca 2019 r.
2. Osoby potrzebuj±ce otrzyma³y bezp³atnie artyku³y spo¿ywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewk±, fasola bia³a, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powid³a ¶liwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ry¿ bia³y, kasza gryczana, herbatniki ma¶lane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewaj±cy),
- miêsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier bia³y, miód wielokwiatowy),
- t³uszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (go³±bki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc ¿ywno¶ciowa trafi³a do 500 osób znajduj±cych siê w trudnej sytuacji ¿yciowej z terenu województwa pomorskiego.
4. Wydali¶my osobom potrzebuj±cym:
- 22,8015 ton ¿ywno¶ci,
- 3500 paczek ¿ywno¶ciowych.
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 52 osób korzystaj±cych z pomocy ¿ywno¶ciowej przeprowadzono 7 warsztatów edukacyjnych w ramach dzia³añ towarzysz±cych:
- ekonomiczne - 1 spotkanie dla 5 uczestników,
- kulinarne - 5 spotkañ dla 47 uczestników.
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 – 2020 jest wspó³finansowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
******************************************************************************************************************
23.11.2018 r.
Pierwsza dostawa ¿ywno¶ci w ramach POP¯ ju¿ w magazynie GOPS-u
Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku przyj±³ pierwsz± dostawê ¿ywno¶ci dostarczon± przez Zwi±zek Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014-2020 – Podprogram 2018 wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
¯ywno¶æ otrzyma 500 klientów Gminnego O¶rodka Pomocy Spo³ecznej w Pucku. W pierwszej dostawie klienci otrzymaj± nastêpuj±cy asortyment:
- groszek z marchewk±,
- fasola bia³a,
- koncentrat pomidorowy,
- powid³a ¶liwkowe,
- makaron jajeczny,
- herbatniki ma¶lane,
- ser podpuszczkowy dojrzewaj±cy,
- szynka drobiowa,
- szynka wieprzowa mielona,
- pasztet wieprzowy,
- filet z makreli w oleju,
- cukier bia³y,
- olej rzepakowy.
¯ywno¶æ jest wydawana osobom potrzebuj±cym w ramach POP¯ nieodp³atnie.
*********************************************************************************************************************
Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku ju¿ po raz trzeci przyst±pi³ do wspó³pracy ze Zwi±zkiem Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie w zakresie realizacji dostaw ¿ywno¶ci oraz dzia³añ towarzysz±cych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014-2020 – Podprogram 2018 wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym. W ramach realizacji Podprogramu 2016 i 2017 O¶rodek przekaza³ swoim klientom 43 tony ¿ywno¶ci.
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najubo¿szym mieszkañcom Polski pomocy ¿ywno¶ciowej oraz uczestnictwa w dzia³aniach w ramach ¶rodków towarzysz±cych w okresie sierpieñ 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegó³owymi s±:
1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy ¿ywno¶ciowej sk³adaj±cej siêz organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL (w Gminie Puck rolê tê pe³ni Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku), zgodnie z zasadami PO P¯,
2. racjonalne zagospodarowanie artyku³ów spo¿ywczych otrzymanych z OPO (nale¿y przez to rozumieæ organizacjê partnersk± o zasiêgu ogólnopolskim, tj. Federacjê Polskich Banków ¯ywno¶ci) oraz z innych ¼róde³, na potrzeby udzielania pomocy ¿ywno¶ciowej osobom najbardziej potrzebuj±cym,
3. przekazanie artyku³ów spo¿ywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy ¿ywno¶ciowej zgodnie z zasadami PO P¯,
4. prowadzenie dzia³añ w ramach ¶rodków towarzysz±cych w¶ród osób najbardziej potrzebuj±cych zakwalifikowanych do objêcia pomoc± ¿ywno¶ciow±, maj±cych na celu w³±czenie spo³eczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ¯YWNO¦CI: wrzesieñ 2018– czerwiec 2019
Pomoc ¿ywno¶ciowa dystrybuowana jest przez Banki ¯ywno¶ci [OPR] (nale¿y przez to rozumieæ organizacjê partnersk± regionaln± bêd±c± organizacj± cz³onkowsk± OPO, do których dostarczane s± artyku³y spo¿ywcze w celu dalszej dystrybucji do OPL, z Gmin± Puck wspó³pracuje Zwi±zek Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie) do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa, która przekazuje ¿ywno¶æ bezpo¶rednio do osób potrzebuj±cych.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNO¦CI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POP¯ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mog± zapewniæ sobie/rodzinie odpowiednich produktów ¿ywno¶ciowych (posi³ków) i dlatego te¿ trafiaæ bêdzie do ograniczonej liczby osób znajduj±cych siê w najtrudniejszej sytuacji ¿yciowej (okre¶lonej przes³ankami z art. 7 ustawy o pomocy spo³ecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej warto¶ci odpowiedniego kryterium dochodowego okre¶lonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniaj±cego do skorzystania z pomocy spo³ecznej, tj. do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodaruj±cej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodaruj±cej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowi±c systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana bêdzie w postaci artyku³ów spo¿ywczych lub posi³ków, które bêd± przekazywane osobom najbardziej potrzebuj±cym bezp³atnie.
2. Sposób kwalifikacji:
- GOPS bêdzie wydawaæ osobom potrzebuj±cym skierowania do otrzymania pomocy ¿ywno¶ciowej zakwalifikowanych do pomocy z POP¯, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- W Gminie Puck do Podprogramie 2018 zakwalifikowano 500 osób;
- Lista osób uprawnionych bêdzie weryfikowana okresowo, skierowania s± wystawiane na ca³y okres trwania Podprogramu;
- Osoby które nie zosta³y zakwalifikowane do Podprogramu 2018, a chc±ce wzi±æ w nim udzia³, mog± zg³aszaæ siê do pracowników socjalnych GOPS w Pucku, którzy po sprawdzeniu ich kwalifikowalno¶ci do udzia³u w Programie ujm± je na li¶cie rezerwowej (tel. 58 675 46 77, 79, 81).
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKU£ÓW SPO¯YWCZYCH:
Pomoc ¿ywno¶ciowa w Gminie Puck jest przekazywana osobom najbardziej potrzebuj±cym jako zestaw artyku³ów spo¿ywczych w formie paczek ¿ywno¶ciowych.
1. Zestaw roczny artyku³ów spo¿ywczych w Podprogramie2018 obejmuje artyku³y spo¿ywcze w ³±cznej ilo¶ci ok. 49 kg w tym:
1. 1 Artyku³y warzywne i owocowe:
1. groszek z marchewk± 3,6 kg,
2. fasola bia³a 3,6 kg,
3. koncentrat pomidorowy 1,60 kg,
4. buraczki wiórki 1,05 kg,
5. powid³a ¶liwkowe 1,80 kg,
1. 2 Artyku³y skrobiowe:
1. makaron jajeczny 4,5 kg,
2. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
3. ry¿ bia³y 3 kg,
4. kasza gryczana 1,5 kg,
5. herbatniki ma¶lane 0,8 kg,
1. 3 Artyku³y mleczne:
1. mleko UHT 7 l,
2. ser podpuszczkowy dojrzewaj±cy 2,4 kg,
1. 4 Artyku³y miêsne:
1. szynka drobiowa 3 kg,
2. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
3. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
4. kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
5. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
1. 5 Cukier
1. cukier bia³y 4 kg,
2. miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg
1. 6 T³uszcze
1. olej rzepakowy 4 l,
1. 7 Dania gotowe
1. go³±bki w sosie pomidorowym 1,6 kg;
2. Paczka ¿ywno¶ciowa to minimum kilka artyku³ów spo¿ywczych [co najmniej 3] z ró¿nych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
3. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy ¿ywno¶ciowej zg³aszaj±cych siê w trakcie realizacji Podprogramu 2018 jest wiêksza ni¿ do danej OPR/OPL bêdzie wiêksza ni¿ planowana, Instytucja Zarz±dzaj±ca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie wiêcej jednak¿e ni¿ do 80% jego ca³kowitej ilo¶ci (tj. do ok. 39,5 kg). W zestawie nale¿y w miarê mo¿liwo¶ci uwzglêdniæ produkty ze wszystkich 7 grup artyku³ów spo¿ywczych
4. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby ¿ywno¶ciowe mo¿na zmieniæ artyku³ spo¿ywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiêkszyæ liczbê opakowañ.
5. W przypadku rodzin z dzieæmi dopuszcza siê zwiêkszenie liczby opakowañ artyku³ów spo¿ywczych do potrzeb rodzin .
6. ¯ywno¶æ jest wydawana osobom potrzebuj±cym w ramach POP¯ nieodp³atnie.
SK£ADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJ¡CE:
Ka¿da osoba potrzebuj±ca ma prawo z³o¿enia skargi dotycz±cej sposobu dystrybucji ¿ywno¶ci do:
- lokalnego Banku ¯ywno¶ci- Banku ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie, Al. Hallera 239, 80-502 Gdañsk, tel. 58 325 24 48,
- nastêpnie do Federacji Polskich Banków ¯ywno¶ci, Al. Jerozolimskie 30 lok. 8, 00-024 Warszawa; tel.22/654-64-00,
- albo do Instytucji Zarz±dzaj±cej - Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Spo³ecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa.
DZIA£ANIA TOWARZYSZ¡CE:
Dzia³ania realizowane przez Bank ¯ywno¶ci na rzecz podopiecznych OPL, przy wspó³pracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania ¿ywno¶ci.
Dzia³ania realizowane s± w siedzibie organizacji bior±cej udzia³ w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizacjê na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy ¿ywno¶ciowej, w pobli¿u ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajduj± siê na stronach internetowych Banków ¯ywno¶ci.
Dzia³ania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- w³±czenie osób do¶wiadczaj±cych deprywacji materialnej w funkcjonowanie spo³eczno¶ci lokalnych, np.: zajêcia aktywizuj±ce i wspólne inicjatywy na rzecz spo³eczno¶ci lokalnej, zmierzaj±ce do wyj¶cia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla ró¿nych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dzieæmi, osoby samotne);
- pomoc towarzysz±ca niezbêdna do zaspokajania podstawowych potrzeb ¿yciowych osób korzystaj±cych z pomocy ¿ywno¶ciowej (z wy³±czeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagro¿onych wykluczeniem spo³ecznym.
Do udzia³u w dzia³aniach towarzysz±cych ma prawo ka¿da osoba, która otrzyma³a skierowanie z OPS do odbioru wsparcia ¿ywno¶ciowego w ramach POP¯ – ale nie znaczy to, ¿e ka¿da osoba musi z nich skorzystaæ. Konieczna jest wspó³praca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objêcia wsparciem dzia³aniami osób, które korzystaj± z POP¯. Dzia³ania nie mog± siê pokrywaæ z dzia³aniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale musz± byæ z nimi komplementarne.