PODPROGRAM 2017
PODSUMOWANIE REALIZACJI PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ¯YWNO¦CIOWA 2014 – 2020
PODPROGRAM 2017 W GMINIE PUCK
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014-2020 – Podprogram 2017 wspó³finansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym w Gminie Puck by³ po raz drugi realizowany przez Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej. Dostawy ¿ywno¶ci odbywa³y siê w cyklach miesiêcznych od pa¼dziernika 2017 r. do maja 2018 r.
£±cznie w ramach Podprogramu 2017 ¿ywno¶æ otrzyma³y 503 osoby z 201 rodzin. Ka¿da osoba z zakwalifikowanych rodzin otrzyma³a 51,21 kg produktów ¿ywno¶ciowych w 8 dostawach.
W roz³adunku dostaw pomogli, tak jak w Podprogramie 2016 Stra¿acy z Ochotniczej Stra¿y Po¿arnej w Darzlubiu. Panowie spo³ecznie roz³adowali ³±cznie 25.758,55 kg ¿ywno¶ci, za co nale¿± im siê szczególne podziêkowania.
Skompletowaniem oraz dystrybucj± paczek ¿ywno¶ciowych zajmowali siê pracownicy socjalni GOPS, którzy równie¿ musieli powy¿szy tona¿ wydaæ klientom. Dla pracowników GOPS najwiêkszym podziêkowaniem jest zadowolenie klientów.
W ramach realizacji Programu, Zwi±zek Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie, przy wspó³pracy GOPS w Pucku, jako dzia³ania towarzysz±ce zorganizowa³ dla beneficjentów dwudniowe podzielone na panele tematyczne, bezp³atne warsztaty z zakresu ¿ywno¶ci i ¿ywienia. W lutym warsztaty przeprowadzi³a Joanna Budna, do¶wiadczony dietetyk oraz edukatorem ¿ywieniowym. Naszym beneficjentom u¶wiadomi³a, jak wa¿ne jest stosowanie zdrowej diety, zmotywowa³a do dzia³añ w kierunku poprawienia formy fizycznej i pokaza³a jak w prosty sposób zadbaæ o zdrowy jad³ospis dla siebie i ca³ej rodziny. W marcu warsztaty przeprowadzi³ znany ju¿ naszym beneficjentom Janusz Arrasz, który anga¿uj±c uczestników spotkania, jak zwykle przygotowa³ kilka zdrowych i smacznych potraw z wykorzystaniem artyku³ów ¿ywno¶ciowych, otrzymywanych w ramach Programu. Celem warsztatów by³o podniesienie wiedzy i umiejêtno¶ci na temat znaczenia prawid³owego ¿ywienia dla stanu zdrowia beneficjentów i ich rodzin oraz przeciwdzia³anie marnowaniu ¿ywno¶ci, jako elementu zmniejszania ubóstwa i wykluczenia spo³ecznego. Dodatkowym celem dzia³añ by³o wzmocnienie samodzielno¶ci i kompetencji beneficjentów w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. W warsztatach ³±cznie wziê³o udzia³ 35 beneficjentów, którzy byli bardzo zadowoleni z uzyskanej wiedzy i wykazywali chêæ dalszego uczestnictwa w podobnych przedsiêwziêciach.
Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku przyst±pi³ do Podprogramu 2018, którego realizacja rozpocznie siê od pa¼dziernika 2018 r., do kontynuacji programu zosta³a ju¿ zakwalifikowana grupa 500 osób.
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 – 2020 jest wspó³finansowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
**********************************************************************************************************************
20.02.2018
Informujemy, ¿e od 22.02.2018 r. do zestawu rocznego artyku³ów spo¿ywczych dodano
miód wielokwiatowy - 0,4 l
kabanos wieprzowy - 0,36 kg.
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 – 2020 jest wspó³finansowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
************************************************************************************************************************
20.10.2017
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ¯YWNO¦CIOWA 2014 – 2020
PODPROGRAM 2017
Informujemy, ¿e Gminny O¶rodek Pomocy Spo³ecznej w Pucku podpisa³ kolejn± umowê o wspó³pracy ze Zwi±zkiem Stowarzyszeñ Bank ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie, w zakresie realizacji dostawy ¿ywno¶ci oraz dzia³añ towarzysz±cych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014-2020 – Podprogram 2017 wspó³finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.
Podprogram 2017 zaplanowany zosta³ do czerwca 2018 roku.
Dystrybucja w postaci paczek ¿ywno¶ciowych, prowadzona bêdzie w¶ród osób najbardziej potrzebuj±cych, spe³niaj±cych kryteria kwalifikowalno¶ci okre¶lone w art. 7 ustawy o pomocy spo³ecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniaj±cego do skorzystania z pomocy spo³ecznej, tj. 1.268 z³ dla osoby samotnie gospodaruj±cej i 1.028 z³ dla osoby w rodzinie.
Z pomocy w ramach Podprogramu 2017 skorzystaj± 503 osoby, które s± klientami GOPS. Skierowaniami oraz dystrybucj± zajm± siê pracownicy socjalni Gminnego O¶rodka Pomocy Spo³ecznej w Pucku, a roz³adunkiem wzorem Podprogramu 2016, Stra¿acy z OSP w Darzlubiu.
Pierwsze wydawanie ¿ywno¶ci nast±pi w dniach 25 i 26 pa¼dziernika 2017 r. w pomieszczeniu gospodarczym przy siedzibie Gminnego O¶rodka Pomocy Spo³ecznej w Pucku, ul. 10 Lutego 38, o czym osoby zakwalifikowane do Projektu zosta³y poinformowane.
O¶rodek bêdzie informowa³ na bie¿±co o kolejnych terminach wydawania ¿ywno¶ci.
Lista osób uprawnionych bêdzie weryfikowana okresowo, skierowania s± wystawiane na ca³y okres trwania Podprogramu. Wydawanie ¿ywno¶ci w ramach Programu zaplanowane jest równomiernie w ca³ym okresie trwania Podprogramu.
W ramach Programu dla uczestników planowane s± dzia³ania towarzysz±ce. Prowadzone bêd± w formie warsztatów dietetyczno - kulinarnych dla ró¿nych grup pokoleniowych z udzia³em ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków, pokazuj±cych ró¿ne mo¿liwo¶ci przygotowania potraw i wykorzystania artyku³ów spo¿ywczych, z uwzglêdnieniem zdrowego ¿ywienia i przeciwdzia³ania marnowaniu ¿ywno¶ci, jak równie¿ w formie warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji bud¿etu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzglêdnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów ¿ywno¶ciowych).
Osoby które nie zosta³y zakwalifikowane do Podprogramu 2017, a chc±ce wzi±æ w nim udzia³, mog± zg³aszaæ siê do pracowników socjalnych GOPS w Pucku, którzy po sprawdzeniu kwalifikowalno¶ci do udzia³u w Programie ujm± je na li¶cie rezerwowej (tel. 58 675 46 77, 79, 81).
Zestaw artyku³ów spo¿ywczych w Podprogramie 2017 obejmuje:
− groszek z marchewk± 4 kg,
− fasola bia³a 4 kg,
− koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
− buraczki wiórki 1,05 kg,
− powid³a ¶liwkowe 1,5 kg,
− makaron jajeczny 4,5 kg,
− makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg,
− ry¿ bia³y 4 kg,
− kasza gryczana 2 kg,
− herbatniki ma¶lane 0,6 kg,
− mleko UHT 7 l,
− ser podpuszczkowy dojrzewaj±cy 2,4 kg,
− gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
− szynka drobiowa 3 kg,
− szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
− pasztet wieprzowy 0,64 kg,
− filet z makreli w oleju 1,7 kg,
− cukier bia³y 4 kg,
− olej rzepakowy 4 l,
− kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
− miód wielokwiatowy 0,4 kg.
£±czna waga zestawu dla jednej osoby – 51,21 kg.
Ka¿da osoba potrzebuj±ca ma prawo z³o¿enia skargi dotycz±cej sposobu dystrybucji ¿ywno¶ci do:
Banku ¯ywno¶ci w Trójmie¶cie, Al. Hallera 239, 80-502 Gdañsk; tel. 58 325 24 48
(kierownik projektu: Anna Kobiela-Kanaan)
lub
Federacji Polskich Banków ¯ywno¶ci, Al. Jerozolimskie 30 lok.8, 00-024 Warszawa; tel.22/654-64-00
lub
Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Spo³ecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa.
Program Operacyjny Pomoc ¯ywno¶ciowa 2014 – 2020 jest wspó³finansowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebuj±cym.